door Wim de Rooij foto's Dick Sluijter Het was zaterdagmiddag een indrukwekkende herdenking in de Grote of Sint Janskerk in Schiedam. In deze herdenking stonden twaalf, veelal jonge, Schiedamse politiemensen en vaders centraal. Zij werden verraden door een collega omdat zij op het politiebureau naar radio Oranje luisterden. ”Was het een ruzie over de werkzaamheden tussen de portier van het bureau en een leidinggevende? Of was het de wrok van een politieman tegen dezelfde chef, die hem gepasseerd had voor promoties”, vroeg eenheidschef Fred Westerbeke zich tijdens zijn toespraak af. Feit was dat de twaalf politiemensen niets met de vete te maken hadden en desondanks werden verraden en afgevoerd door de Duitsers om nooit meer terug te keren. Het raakte Westerbeke als politiechef zichtbaar dat dit kon gebeuren. “Het raakt mij dat de verantwoordelijkheden voor dit drama ook uit de politiegelederen kwamen. Dat een oorlog zoveel verdeeldheid kan zorgen. Dat waarschijnlijk persoonlijke, werk gerelateerde grieven zulke grote gevolgen hebben gehad. Dat betreur ik immens”, aldus Westerbeke.
Er waren meer sprekers deze zaterdagmiddag in Schiedam. Frank van Riet verhaalde de werkzaamheden van de Schiedamse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook districtschef Tarik Topcu keek terug de gebeurtenis van tachtig jaar geleden. Door Chiel Wilbrink werd meer achtergrondinformatie gegeven over de veel te vroeg gestorven politiemannen en vaders.
Verder werd muzikaal ondersteuning verleend door de politieharmonievereniging Hermandad en het politiedameskoor Proces-Vocaal met een verrassend solerende dirigent Chiel Naber. In het magazine van september een uitgebreide terugblik op deze herdenking.